Sjösatt och städat i Mörtviken våren 2005
När lilla Sara en solig torsdags­kväll sjö­sattes i Mört­viken var vårens för­bered­elser över­stökade. Hanmn­planen glänser numera som ett ny­bonat golv, till glädje för alla bilar som får stå där och vänta medan skeppare av båda könen nyttjar mysigare far­koster.Före sjö­sätt­ningen hade Sara lastats med spill­virke som blivit över efter vinter­för­var­ingen av båtarna.

– Vi transporterar avfallet till Hässelby holme, Grön­dalarnas klubb­holme. Det är roligare att bidra med bränsle till en stor brasa än att betala för bort­forslingen säger Danne Ekman (med tampen i handen).

Lördag 21 maj är alla EBS-are välkomna att grilla på egen glöd i den stora gropen på Hässel­by holme.

Danne Ekman med kamrater avslutar vårens förberedelser med hjälp av en välfylld Sara (båt).
Dagens stora nyhet gällde (som vanligt numera) bojar och bommar. Kassör Konrad Jonsson för­klarade att platserna 1-69 ska avkrävas deposi­tions­avgift, 1 500 kronor för boj­plats och 7 500 kronor för plats vid bom.Depositionen kommer att krävas även av den som ligger vid de nuvarande bommarna (platserna 59-68). Depo­si­tionen ska vara betald senast 30 juni.
Nyvalde kassören Konrad Jonsson säljer nya nycklar. Låskolvarna måste bytas ut efter vinterns inbrott.
Udo Hauber och Anders Säflund sätter nya skydd på slipen, så att inte bara småväxta motorbåtar utan även höga segelbåtar ska kunna gå i och ur sjön utan skador på skrovet.
Anders Säflund agerar mänskligt stöd när slipen får nya skydd.
Alla har nog sett att det finns en kran på kajen vid slipen, men alla vet nog inte att det finns ett spel att låna av klubben.Betrodda funktionärer som Billy (073 938 41 70), Danne Ekman (073 764 44 47), Bengt Niklasson (08–645 94 76) eller Bengt Eriksson (08–744 17 46) samt folket i hamngruppen har nyckel till dyrgripen.
Billy Björkman demonstrerar en halvhemlig finess: spelet som gör att man på egen hand kan lyfta motorn.
Vid pennan och bakom kameran: Sven-Åke Aulin, båtplats 92, mycket litet fartyg med egen boj.
Sjösättning 25 April 2004
Ekensbergs Båtsällskap 24 april 2004, årets första sjösättningar.Men Hjalmar Ritzén, 4, är mer intresserad av chansen att kasta smörgås.
Enligt tidsplanen ska Bengt Niklassons Pax i sjön söndag 2 maj.– Men det är möjligt att vi sjösätter redan under veckan, säger Bengt. Det är bra om funktionärerna slipper egna sjösättningar så att vi kan koncentrera oss på de gemensamma uppgifterna. Då blir jobbet lättare för alla på söndagen.
Bengt Erikssons Gula Ankan (typ Solvigg 26) på väg mot sommarvistet.– Jag har inte tid att snacka just nu. Och eftersom jag inte har någon dator kan jag inte läsa på klubbens hemsida på nätet.

– Men jag kan gå på 80-årskalaset 8 maj, där får man nog höra det viktigaste, säger Bengt samtidigt som Glada Ankan smyger ner i Mörtviken.

Familjen Sundberg och vänner ertappade under pågående bryggsegling, något som Sundbergs inte har tidigare erfarenhet av.Från vänster Gunnar Lindberg, Marianne Lebbad, Håkan Sundberg och Elisabet Sundberg.

– Visst ska vi gå på klubbens 80-årskalas!

24 april, mitt på dagen. Något har hänt. Några timmar tidigare var här alldeles öde. Nu ser hamnen ut som en vanlig sommardag.
En stolt och nöjd Gert Gustafsson sammanfattar läget:– Det gick hur lätt som helst! Solsken, och bra människor som tar egna initiativ. Vi blev färdiga med motorbåtarna redan vid tolvtiden på dagen, minst en timme tidigare än beräknat.

(Till vänster skymtar webbmörtens utsände skrivare Sven-Åke Aulin; fotografen Olov Ritzén gömde sig bakom kameran hela tiden.)

Vill du bli medlem?